فهرست مطالب

Internal Medicine Today - Volume:14 Issue: 2, 2008

Internal Medicine Today
Volume:14 Issue: 2, 2008

  • 100 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد صوفی آبادی، حسن جهانی هاشمی، محمدحسین اسماعیلی، هاشم حق دوست یزدی صفحه 5
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده است که برخی از ناقل های عصبی مانند اوپیوئیدها و نیتریک اکساید(NO) بر رفتار تغذیه ای حیوانات اثرگذار بوده و تجویز محیطی یا مرکزی آنها می تواند موجب تغییر در برخی از رفتارها شود، این دو سیستم نوروترانسمیتری گاهی با یکدیگر تداخل اثر دارند. در این مطالعه نحوه تداخل اثر پیش ساز نیتریک اکساید یعنی ال-آرژینین (L-arginine) یا مهارکننده تولید نیتریک اکساید یعنی ال- نیم N(G)-nitro-L-arginine methyl-ester (L-NAME) بر میزان مصرف غذا متعاقب تزریق مرفین در رتهای نر مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش تحقیق: 48 سر موش صحرایی نر با وزن حدود 300-250 گرم استفاده شده که در 6 گروه مساوی توزیع شدند. داروها 12 ساعت پس از ناشتایی و در فاز روشنایی به حیوانات تزریق و سپس آنها به قفس آزمایش جداگانه جهت سنجش میزان تغذیه منتقل گردیدند و میزان مصرف تجمعی غذای آنها در طی مدت زمان 60 دقیقه (با فواصل زمانی هر 15 دقیقه) و نیز برای 4 ساعت پس از تزریق اندازه گیری شد.
    یافته ها
    مطالعه ما نشان داد که تجویز مرفین با دوز mg/kg5 میزان مصرف غذا را در60 دقیقه نخست آزمون کم کرد ولی مقدار مصرف را در انتهای دوره 4 ساعت پس از تزریق افزایش داد. تجویز توام ال- آرژینین با دوز mg/kg50 و مرفین باعث افزایش میزان مصرف غذا در موشهای صحرایی نر در مقایسه با تجویز مرفین تنها شد. درحالیکه تزریق ال - نیم با دوز mg/kg50اثر پرخوری القاء شده توسط مرفین را بویژه در دوره 4 ساعت پس از تزریق کم نمود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه بر هم کنش قوی دو سیستم اوپیوئیدی و نیتریک اکساید بر تنظیم تغذیه را که از نوع تقویتی است، تایید می کند و احتمالا مکانیسم آن می تواند ناشی از اثر این دو بر مسیرهای عصبی دوپامینی، گلوتامینی و یا سروتونینی مغز باشد که برای رد و یا اثبات مکانیسم های مطرح می بایست مطالعات تکمیلی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: مرفین، نیتریک اکساید، مصرف غذا، ال، آرژینین، ال، نیم
  • ناهید خداکرمی، فریبرز معطر، عطا الله قهیری صفحه 11
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی کپسول گیاهی با مفنامیک اسید در 180 نفر از دختران دانشجوی با سن 27-18 سال ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که از دیسمنوره اولیه شکایت داشتند، طراحی و اجرا گردید.
    روش تحقیق: این پژوهش یک مطالعه تجربی است و بصورت کارآزمایی بالینی و دوسوکور انجام شده است. نمونه های واجد شرایط شرکت در مطالعه بصورت تصادفی در سه گروه درمانی کپسول گیاهی، کپسول مفنامیک اسید و کپسول دارونما مورد بررسی قرار گرفتند ترکیب داروی گیاهی شامل عصاره خشک گیاهان زعفران، کرفس و انیسون بود (SCA)، که در کپسولهای شبیه مفنامیک اسید و دارونما با دوز 500 میلی گرم تهیه و در بسته بندی های مشابه در اختیار واحدهای مورد مطالعه قرار گرفت. طول درمان به مدت سه سیکل قاعدگی و از ابتدای هر سیکل به مدت سه روز، روزانه مصرف 3 عدد کپسول در نظر گرفته شد. شدت درد با استفاده از خط کش درد(VAS) مورد ارزیابی قرار گرفت و میانگین شدت درد در هر سیکل تعیین شد.
    یافته ها
    اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که کلیه واحدهای مورد پژوهش از نظر مشخصات دموگرافیک، خصوصیات قاعدگی و شدت دیسمنوره اولیه در قبل از درمان یکسان و همگن بودند. ولی پس از درمان شدت دیسمنوره اولیه در گروه کپسول گیاهی با 01/0 =p و در گروه مفنامیک اسید با 01/0=p بطور معنی داری نسبت به کپسول دارونما کاهش یافته بود. همچنین با مقایسه شدت دیسمنوره اولیه پس از درمان با کپسول گیاهی و مفنامیک اسید نتایج با 02/0=p نشان داد که تاثیر کپسول گیاهی بهتر و مناسب تر از مفنامیک اسید می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش بنظر می رسد که داروی گیاهی SCA تاثیر مناسبتری بر کاهش دیسمنوره اولیه دارد و پیشنهاد میگردد جهت دستیابی به دوز مناسب دارو مطالعات وسیع تری در این زمینه طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: کرفس، زعفران، انیسون، داروی گیاهی، دیسمنوره
  • علیرضا مسلم، محسن نقوی، مهدی بصیری مقدم، معصومه قرچه، کوکب بصیری مقدم صفحه 20
    زمینه و هدف
    دیالیز ناکافی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر بیماران دیالیزی است و در پیش آگهی این بیماران کاملا موثر است. پژوهش حاضر با هدف تعیین کفایت دیالیز و ارتباط آن با نوع صافی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان 22 بهمن گناباد انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه مقطعی، بر روی کلیه بیماران تحت درمان با همودیالیز بیمارستان 22 بهمن گناباد که مایل به شرکت در این مطالعه بودند، انجام شد. کلیه بیماران به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره تقسیم شدند و برای یک گروه از صافی High Flux و برای گروه دیگر از صافی Low Flux استفاده شد و پس از یک ماه صافی ها تعویض شد. تعداد دفعات دیالیز برای کلیه بیماران 3 بار در هفته و طول مدت دیالیز 4 ساعت کامل بود.ktv بیشتر مساوی 2/1 معیار کفایت دیالیز در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در گروه Low Flux میانگین ktv42/0±34/1 بود. 60 درصد بیماران کفایت دیالیز بالای 2/1 داشتند. در گروه High Flux میانگین ktv32/0±44/1 بود و 80 درصد بیماران کفایت دیالیز بالای 2/1 داشتند. ارتباط آماری معنی داری بین کفایت دیالیز و نوع صافی (High Flux و Low Flux) مشاهده نگردید (29/0=p). میانگین هموگلوبین باLow Flux 03/2 ±49/11 و با High Flux 01/2 ±57/12 بود. ارتباط آماری معنی داری بین میزان هموگلوبین و نوع صافی وجود داشت (04/0=p). بطوریکه میزان هموگلوبین در صافی Low Flux کمتر از میزان هموگلوبین در صافی High Flux بود.
    نتیجه گیری
    میزان کفایت دیالیز با استفاده از صافی High Flux در مطالعه حاضر در مقایسه با سایر مطالعات از سطح مطلوبی برخوردار می باشد اگر چه اختلاف آماری معنی داری از نظر کفایت دیالیز در صافی های Low flux و High flux وجود نداشت، لیکن میانگین ktv در صافی های High fluxبیشتر از صافی های Low flux بود. همچنین تعداد بیشتری از بیمارانی که از صافی High fluxاستفاده نمودند، کفایت دیالیز کافی داشتند (80 درصد در مقابل60 درصد) و میانگین هموگلوبین در صافی های High flux بیشتر از Low flux بود. لذا توصیه می شود در صورت عدم کنتراندیکاسیون برای صافی High Flux، حتی الامکان از این نوع صافی استفاده شود.
    کلیدواژگان: کفایت دیالیز، همودیالیز، ktv
  • بیژن مقیمی دهکردی، عبدالرضا رجایی فرد، سید حمیدرضا طباطبایی، بهرام ضیغمی، آزاده صفایی، سید ضیاءالدین تابعی صفحه 24
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر، گزارشات متعدد نشان می دهد که سرطان معده بعنوان یکی از سرطانهای شایع و دومین سرطان شایع در کل جمعیت در کشور مطرح می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بقاء پنج ساله بیماران مبتلا به سرطان معده و فاکتورهای موثر بر پیش آگهی آن با استفاده از جدول عمرصورت پذیرفت.
    روش تحقیق: در این مطالعه کلیه بیماران مبتلا به سرطان معده ثبت شده در مرکز ثبت تومور استان فارس، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به بیماران با استفاده از منابع مختلف بدست آمد. همچنین به منظور برآورد تابع بقاء، وضعیت حیات بیماران تا پایان سال 1384 پیگیری شد. میزانهای بقاء با استفاده از جدول عمر محاسبه و با آزمون ویل کاکسون مقایسه شد.
    یافته ها
    303 نفر از 442 بیمار، مرد (میانگین سنی 81/13 ± 72/60 سال) و 139 نفر زن (میانگین سنی 48/14 ± 29/53) بودند. در پایان مطالعه 266نفر(2/60%) فوت کرده بودند. میانه زمان بقا در بیماران، 6/12 ماه (حدود اطمینان 44/14-76/10) حاصل شد. میزان های بقاء 1 تا 5 ساله بیماران به ترتیب 57، 32، 25، 21 و 16 درصد بدست آمد. در تحلیل تک متغیره با استفاده از روش جدول عمر، متغیرهایی از جمله سن تشخیص بیماری، محل سکونت، بعد خانوار، فاصله اولین علامت تا تشخیص بیماری، متاستاز، درجه تمایز یافتگی تومور و نوع اولین درمان رابطه معنی داری با بقا نشان دادند.
    نتیجه گیری
    تشخیص زودرس بیماری در مراحل اولیه و در سنین پائین تر، جهت افزایش طول عمر بیماران مبتلا به سرطان معده ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان معده، میزان بقاء، پیش آگهی، جدول عمر، استان فارس
  • علی انیسیان، آرش خاکی، شهرام قراجولو، امیر افشین خاکی، رضا صحی زاده، لیلا جوادی صفحه 32
    زمینه و هدف
    با افزایش استفاده همگانی از تکنولوژی مدرن در برخی از صنایع و لوازم خانگی و غیره که مورد استفاده روزمره فراونی دارد و نیز با استفاده از تلفن های همراه، مسئله حفاظت در مقابل تابشهای ناشی از میدانهای الکترومغناطیسی بصورت یک مسئله جدید اهمیت فراوانی یافته است. لذا بعنوان هدف اصلی این تحقیق مقصود ما این بود که دریابیم میدان های الکترو مغناطیسی چه تاثیری بر ساختار هیستوپاتولوژیکی و آناتومیکی بافت لثه موش صحرایی دارند.
    روش تحقیق: مجموعه ای شامل 50 موش نر و 50 موش ماده را که حدودا 15 هفته از عمرشان می گذشت بعنوان موشهای والد، جهت این تحقیق انتخاب نمودیم و بصورت تصادفی از میان همه موشهای بدنیا آمده 30 سر نوازد متولد شده را از هر دو گروه آزمایش و کنترل انتخاب نمودیم و گروه آزمایش را به مدت 5 هفته دیگر یعنی تا سن 5 هفتگی تحت تاثیر میدان قرار دادیم. دستگاه تولید کننده امواج الکترومغناطیسی، میدانی با فرکانس 50 هرتز و شدت 80 گوس ایجاد می نمود که گروه آزمایش تحت اثر آن قرار داشت. در انتهای پنجمین هفته از عمر موشها، پانزده عدد را از هر کدام از گروه های کنترل و آزمایش انتخاب کرده و نمونه برداری را از لثه انجام دادیم.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص گردید که بافت پوششی لثه بشدت آسیب دیده و تعداد سلولهای آپوپتوتیک در گروه تحت آزمایش (074/0±33) نسبت به گروه کنترل (044/0±12) افزایش معنی داری پیدا کرده بود و رشته های کلاژن بافتی آسیب دیده بود (01/0 p).
    نتیجه گیری
    براساس این تحقیق پیشنهاد می شود که از قرار گرفتن در معرض میدانهای الکترومغناطیسی برای زمان طولانی اجتناب کرد بر اساس یافته های این مطالعه آسیب به بافت لثه موجب کاهش ضخامت آن شده که به نوبه خود تاثیرات نامطلوبی بر بافت لثه و بروز بیماری های لثه و آسیب به دندانها را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، میدان الکترومغاطیسی، لثه، موش صحرایی
  • محمدرضا میری، محمدحامد حسینی، غلامرضا شریف زاده صفحه 39
    زمینه و هدف
    ناراحتی های اسکلتی - عضلانی بخش عمده ای از بیماری های شغلی را به خود اختصاص می دهد. در حرفه آرایشگری به دلیل وجود حرکات تکراری، کار طولانی مدت در وضعیتهای ایستاده و وضعیتهای غلط کاری احتمال بروز ناراحتی های اسکلتی - عضلانی وجود دارد. پیشگیری از بروز این ناراحتی ها مستلزم ارزیابی وضعیتهای کاری با استفاده از روش های آنالیز شغلی علم ارگونومی می باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی ارگونومیکی وضعیتهای انجام کار آرایشگران شهر بیرجند با استفاده از روش ربا (REBA: Rapid Entire Body Assessment) و تعیین میزان شیوع ناراحتی های اسکلتی - عضلانی نواحی مختلف بدن آنها انجام شده است.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی وضعیتهای کاری150 آرایشگر شهر بیرجند به روش ربا مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین میزان شیوع ناراحتی های اسکلتی- عضلانی در افراد مورد مطالعه با استفاده از پرسشنامه نوردیک تعیین شد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمونهای تی تست و کای اسکوئر مورد تحلیل قرارگرفتند. 05/0p≤ بعنوان سطح معنی داری درنظرگرفته شد.
    یافته ها
    39% آرایشگران مرد و 61 % زن بودند. میزان شیوع ناراحتی برای نواحی مختلف بدن شامل: گردن 21%، شانه 31%، مچ دست 6%، پشت 54% و ساق پا 69% بدست آمد. ارتباط معنی داری بین ناراحتی های مچ دست و پاها با جنس، ناراحتی پا با زمان کاری و ناراحتی های مچ دست و پاها با نمره ربا بدست آمد (05/0p≤).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که وضعیتهای کاری آرایشگران نیاز به اصلاح دارند. همچنین ارتقاء سطح آگاهی آرایشگران در زمینه بیومکانیک و روش های صحیح انجام کار ضروری است.
    کلیدواژگان: مهندسی محیط کارانسان، نارحتیهای اسکلتی، عضلانی، آرایشگران، ربا
  • امیر اشکان نصیری پور، محمدحسین مهرالحسنی صفحه 45
    زمینه و هدف
    فرهنگ سازمانی یک عامل مهم و اساسی در اجرای فنون بهبود کیفیت از جمله شش سیگما است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی عوامل فرهنگی موثر بر استقرار شش سیگما در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مقطعی است که به صورت مطالعه موردی و کمی انجام پذیرفت. جامعه پژوهش را کارکنان بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان (1634n=) تشکیل دادند. 110 نفر از کارکنان جامعه آماری به روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته (مشتمل بر بخش اطلاعات جمعیت شناختی، فرهنگ سازمانی و شش سیگما) بود. داده ها به روش خود پاسخگویی از نمونه های پژوهش اخذ گردید و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون رگرسیون چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بالاترین میانگین شاخص های فرهنگ سازمانی در بیمارستان های مورد مطالعه، مربوط به هویت سازمانی (میانگین 43/3) و کمترین شاخص با میانگین 47/2 مربوط به تعارض پذیری بود. در زمینه «اصول اجرایی شش سیگما در بیمارستان های مورد مطالعه» بالاترین میانگین مربوط به تمرکز واقعی بر مشتری (میانگین92/2) و کمترین آن با میانگین 34/2 مربوط به حرکت به سوی تعالی و تحمل شکست، بود. تقریبا 69 درصد پراکندگی در استقرار شش سیگما در بیمارستانهای مورد مطالعه به طور معنی دار توسط متغیرهای مستقل ده گانه فرهنگ سازمانی رابینز تبیین شد و 31 درصد باقیمانده مربوط به دیگر عوامل موثر می باشند که در مدل رابینز ذکر نشده است (001/0≥p، 238/9= (41،10)F، 693/0=2R). دو عامل حمایت مدیریت (015/0= p، 538/2t=، 457/0=β) و ریسک پذیری(022/0= p، 381/2=t، 255/0=β) از میان عوامل فرهنگی سازمانی رابینز به عنوان با اهمیت ترین و با تاثیر گذاری بیشتر بر موفقیت استقرار شش سیگما در بیمارستان های مورد مطالعه پیش بینی شد.
    نتیجه گیری
    حمایت مدیریت و ریسک پذیری تاثیر به سزایی بر استقرار موفقیت آمیز شش سیگما در بیمارستانهای مورد مطالعه دارند. با توجه به اینکه تغییر فرهنگی نیازمند زمان طولانی است و از سوی دیگر حمایت مدیریت عامل موثر و مهم فرهنگی بر استقرار شش سیگماست؛ ایجاد انکوباتور بهره وری زیر نظر مستقیم ریاست بیمارستان جهت تسهیل در استقرار شش سیگما پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، شش سیگما، بیمارستان
  • محمدحسین ابراهیم زاده، علی بیرجندی نژاد صفحه 54
    زمینه و هدف
    عدم جوش خوردگی عفونی تیبیا نه تنها یک مشکل پیچیده جراحی است بلکه وضعیتی مزمن و طاقت فرسا برای بیمار و مشکلی وقت گیر برای پزشک معالج است. اگر چه روش های سنتی درمان عدم جوش خوردگی عفونی تیبیا در مواردی به موفقیت می انجامد اما با ابداع روش اکسترنال فیکساتور حلقوی الیزاروف به نظر می رسد تحول قابل توجهی در درمان عدم جوش خوردگی های عفونی تی بیا ایجاد شده است.
    روش تحقیق: از سال 1377 تا 1384، 84 بیمار با تشخیص عدم جوش خوردگی عفونی تیبیا در 3 بیمارستان دانشگاهی مشهد توسط این نویسندگان با این روش درمان شده و به روش آینده نگر پیگیری شدند اطلاعات بالینی و پاراکلینیکی و رادیوگرافی های بیمار ثبت شد. مطالعه شامل 68 مرد و 16 زن است. سن متوسط بیماران 8± 26 سال (17 تا 55 سال) است. مدت متوسط پیگیری 5/4 سال (3 تا 9 سال) بود.
    یافته ها
    در 81 بیمار (42/96%) شکستگی به یونیون انجامید و عفونت ریشه کن شد، مدت حصول جوش خوردگی و استفاده از داربست الیزاروف به طور متوسط 4/6 ماه بود. در 3 مورد قطع اندام (آمپوتاسیون) زیر زانو در مرحله ای از درمان بدلیل مقاوم بودن عفونت یا دیگر دلایل انتخاب شده و انجام شد. عفونت محل پین و شل شدن پین در 18 بیمار (در 41 پین) و عارضه موقتی عصبی در 10 بیمار (9/11%) اتفاق افتاد که همه بهبودی خوبخودی یافتند و هیچ عارضه دائمی عصبی به صورت دائمی وجود نداشت. در یک مورد عارضه عروقی (پسودوآنوریسم شریان تیبیالیس قدامی) اتفاق افتاد که با جراحی عروق درمان شد. سفتی مفصل پروگسیمال و دیستال به فریم الیزاروف نیز از شایعترین عوارض طولانی مدت این روش درمانی است به خصوص در مواردی که برای درمان عدم جوش خوردگی عفونی 3/1دیستال تیبیا استفاده شده باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که روش الیزاروف انتخاب عالی در درمان عدم جوش خوردگی های پیچیده و عفونی تیبیا در جوش خوردن و ریشه کن کردن عفونت تیبیا است. این یکی از انتخاب هایی است که با اطمینان و قاطعیت زیاد می توان برای معالجه این بیماران پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: الیزاروف، عدم جوش خوردگی عفونی تیبیا، شکستگی تیبیا، محدودیت حرکتی زانو، محدودیت
  • فاطمه عرفانیان، طلعت خدیوزاده صفحه 61
    زمینه و هدف
    به دلیل مشکل بودن آموزش و انجام معاینات زنان بسیاری از دانشجویان قادر به کسب مهارت لازم در این زمینه نیستند. این امر لزوم بکارگیری روش های نوین آموزش مهارتها را ایجاب می کند. در دو دهه اخیر، استفاده از شبیه سازی برای آموزش مهارتها مورد توجه زیادی قرار گرفته است. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش مبتنی بر شبیه سازی و سنتی بر مهارت دانشجویان مامایی در انجام معاینات زنان انجام گرفت.
    روش تحقیق: در این پژوهش تجربی، 56 دانشجو بصورت تصادفی تقسیم و در دو کارگاه آموزش مبتنی بر شبیه سازی و سنتی در مورد معاینه زنان شرکت کردند. آنها قبل و بعد از دوره آموزشی در یک آزمون عملی شبیه سازی شده شرکت نمودند. هم چنین دانشجویان، توانایی خود را در انجام معاینه ارزشیابی و تجربه خود را از برنامه آموزشی گزارش نمودند.
    یافته ها
    آموزشهای ارائه شده به دو گروه منجر به افزایش معنی داری در یادگیری دانشجویان شد، اما در گروه مطالعه بطور معنی داری بیشتر بود (001/0p<). در انتها دانشجویان گروه شبیه سازی، توانایی خود را در انجام معاینه بیشتر از گروه کنترل گزارش نمودند (002/0=p). دانشجویان بیان کردند آموزش شبیه سازی باعث یادگیری بهتر و یادآوری سریعتر این تکنیک گردید.
    نتیجه گیری
    دانشجویان گروه مطالعه از مهارت و اعتماد به نفس بالاتری در انجام معاینات لگنی برخوردار بودند که یادگیری بهتر دانشجویان این گروه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شبیه سازی، آموزش سنتی، معاینه لگنی
  • حمیدرضا بهنام، وحیده مقدم حسینی، عاطفه سلطانی فر صفحه 70
    زمینه و هدف
    خشونت خانوادگی به خصوص از سوی همسر، شایعترین نوع خشونت بر علیه زنان است که آثار روانی، اجتماعی و فرهنگی- اقتصادی متعددی نیز به دنبال دارد. خشونت خانوادگی در زنان باردار می تواند موجب بروز مشکلات جدی در مادر و شیرخوار شود. به لحاظ اهمیت بسزای این موضوع، این مطالعه در جهت نیل به میزان فراوانی و شدت خشونت خانوادگی در زنان باردار انجام شد.
    روش تحقیق: در این پژوهش مقطعی، تعداد 290 نفر از زنان بستری شده در بخشهای بعد از زایمان بیمارستانهای آموزشی شهرستان مشهد مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تمامی مادران مورد مطالعه، ابزار خشونت خانوادگی و اطلاعات دموگرافیک مادر و همسر از طریق فرم مصاحبه و همچنین مشخصات مربوط به نوزاد از طریق ثبتهای بیمارستانی، پس از سنجش روایی و پایایی، تکمیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که به طور کلی 4/92 درصد از زنان، خشونت خیلی خفیف، 9/6 درصد خفیف و 7/0 درصد خشونت متوسط را در بارداری از طرف شوهرانشان تجربه کرده اند. از لحاظ خشونت کلامی 9/40% خیلی خفیف و 7/0% شدید، خشونت روانی 1/81% خیلی خفیف و 7/1% شدید، خشونت فیزیکی 1/93% خیلی خفیف و 3/0% شدید و بالاخره خشونت جنسی 2/95% خیلی خفیف و 3/0% شدید مشاهده شد. بین وزن هنگام تولد نوزاد با نمره ی کل خشونت خانوادگی همبستگی معنی دار معکوس وجود دارد (004/0p<). همچنین ارتباط معنی داری بین سطح تحصیلات همسر با میزان خشونت خانوادگی وجود دارد (614/0=p).
    نتیجه گیری
    بطورکلی نشان داده شد که میزان نسبتا بالایی از زنان، خشونت خیلی خفیف را در طی بارداری تجربه می کنند. همچنین رابطه ی معنی داری بین وزن هنگام تولد نوزاد و میزان خشونت خانوادگی وجود داشته است. این یافته های مهم حاکی از اهمیت این مساله و ضرورت توجه و پیشگیری از این مشکل می باشد.
    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، حاملگی، عوارض بارداری
|
  • Dr. M. Sofiabadi, Dr. H. Jahani Hashemi, Dr. Mh. Esmaili, Dr. H. Haghdoost Yazdi Page 5
    Background And Aim
    Several studies have shown that some neurotransmitters such as opioid and nitric oxide (NO) influence animal's nutritional behavior and their central or peripheral administration can alter some behaviors. These two transmitters occasionally have interactions. This study examined the interaction of L-arginine, a nitric oxide precursor and N(G)-nitro-L-arginine methyl-ester(L-NAME)a nitric oxide synthesis inhibitor, on the food intake of male rats following morphine injection.
    Materials And Methods
    48 male rats with 250- 300g weight were randomly used in 6 different equal groups. Drugs were injected 12 h after fasting and during light phase. Then the animals were put in the test cages indusial, and allowed to intake ad lib food while the amount of food consumption was measured at each 15 min interval up to 1 h and this measurement continued at 4 h later.
    Results
    Our study showed that the administration of morphine (5 mg/ kg/ s.c.) suppressed rat's food intake during the early 60 first minutes, but increased their consumption during 4 h late period of the test. Administration of L-arginine (50 mg/ kg/ i.p) and morphine increased food consumption in compared with morphine administration individually. L-NAME (50 mg/ kg/ i.p) reduced the amount of food intake and attenuate the hyperphagic effect of morphine, especially for 4 h of late time of the test.
    Conclusion
    This result supports the idea that the nitric oxide and opiates systems have strong synergic interactions on animal's nutritional behavior. The mechanism of these interactions may be triggered through the effect of the nitric oxide and opiates on dopaminergic, glutaminergic and serotonergic neural pathways. More studies are necessary for accepting or declining of these mechanisms.
  • N. Khodakrami, Dr. F. Moatar, Dr. A. Ghahiri Page 11
    Background And Aim
    To study the effect of an Iranian herbal drug in the treatment of primary dysmenorrhoea a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot trial among 180 female students settled at Isfahan University dormitory aged 18–27 years who suffered from primary dysmenorrhoea was conducted.
    Materials And Methods
    Participants were divided into three groups randomly (herbal drug, mefenamic acid and placebo). The herbal drug (Saffron, Celery See and Anise extracts highly purified) group was given 500 mg of SCA three times a day for three days, starting from the onset of bleeding or pain was administered. Participants were followed with three cycles from beginning of menstruation and continued through the whole three days of bleeding. Main outcome measures the severity and duration of pain at two and three months. A visual analogue scale was used to record pain. Overall-pain was the average pain intensity among days in pain.
    Results
    There were statistically significant reductions in pain score and pain duration in SCA (p<0.01) and mefenamic acid (p<0.01) groups. The decrease in pain score was reflected by a significant reduction in another drug used among the treatment groups compared with placebo. The magnitude of the reduction was significantly greater in the SCA group than in mefenamic acid and placebo (p=0.031).
    Conclusion
    Both of the drugs relieved menstrual pain effectively in compare with placebo. So more clinical trials are need for efficacy of this herbal drug.
  • Dr. Ar. Moslem, M. Naghavi, M. Basiri Moghadam *, Basiri Moghadam, K. Page 20
    Background And Aim
    Inadequacy of dialysis is one of the main reason of mortality of dialysis patient and it is completely effective on forewarning. The aim of this study was to determine the adequacy of dialysis and its relationship with the kind of filter in patient referred to 22-Bahman hospital of Gonabad.
    Materials And Methods
    This crossover study was done on all patients underlying dialysis that enrolled in the study in 22-Bahman Hospital. They were divided into two groups in simple random sampling. Each group involved 15 patients. In one group High flux filters and in another group low flux filters were used. The filters were changed after one month. Dialysis was done 3 times a week and lasted 4 hours. KT/V > 1.2 was considered as dialysis adequacy.
    Results
    The result showed 60% of the patients had dialysis adequacy >1.2. The means of KT/V was 1.34±0.42 in Low flux group. 80% of the patients had dialysis adequacy>1.2 and the means of kt/v was 1.44±0.32 in High flux group. There wasn’t a significant relationship between dialysis adequacy and the kind of filter (p=0.29). The means of Haemoglobin was 11. 49± 2.03 in Low flux group and 12.58±2.01 in High flux group. There was a significant relationship between Haemoglobin and the kind of filter. (p=0.04)
    Conclusion
    In this study dialysis adequacy with High flux filter was desired in comparison with other studies. Although there wasn’t a difference between Low flux and High flux filter in dialysis adequacy, but the means of KT/V in High flux filter was more than Low flux filter and also the most patients that used High flux filter had enough dialysis adequacy (80% against 60%). The means of Haemoglobin in High flux was more than Low flux filter. So it is recommended to use High flux filter if there is any contradiction.
  • B. Moghimi Dehkordi *, Dr. Ar. Rajaeefard, Hr. Tabatabaee, Dr. B. Zeighami, A. Safaee, Dr. Z. Tabeie Page 24
    Background And Aim
    In the recent years various reports indicate that gastric cancer is highly prevalent in our country, it is the second most common cancer in the general population. This study was designed and carried out to determine the five-year survival rate of gastric cancer patients using actuarial life-table method.
    Materials And Methods
    All patients with stomach cancer that registered in Fars Cancer Registry Center were enrolled in this study. Information about patients was gathered from different resources. Also, to estimate the survival rates, patient's survival status were followed till March 20, 2006. 1 to 5-year survival rates were estimated by using actuarial life-table method and compared by Wilcoxon test.
    Results
    303 of 442 stomach patients were men (mean age 60.72 ±13.00 years) and 139 were women (mean age 53.29 ± 14.48 years). 266(60.2%) cases were dead during the term of investigation. The median survival time of cases was 12.6(CI: 10.76-14.44) months. The survival rates at 1 to 5-years after diagnosis were 53, 32, 25, 21 and 16 percent, respectively. Age at diagnosis, location, number of household, duration between first symptomatic date to diagnostic date, metastasis, histology grade and type of the first treatment had a significant association with patient's survival.
    Conclusion
    Our findings suggest that early detection of patients in lower ages, primary stages and grades of tumor are important to increase patient's life expectancy.
  • Dr. A. Anisian, Dr. A. Khaki *, Dr. S. Gharachulo, Aa. Khaki, R. Sahizadeh, L. Javadi Page 32
    Background And Aim
    Nowadays using modern technology in human life, such as mobile phones and necessities of life, has increased and unavoidably exposed to ambient electromagnetic fields (EMF) generated from various electrical devices and from power transmission lines. The aim of our study was to see the effect of (EMF) on Anatomical & Histopathological of Gingival-epithelial tissue in rat.
    Materials And Methods
    In this study 30 rat pups (age: 15weeks), randomly allocated into test group (n=15) and control group (n=15). The test group was exposed to 50 Hz EMF(80G) (non-ionizing radiation) during postnatal life (5 weeks) and (n=15) rat pups were kept free of radiation in control group, at the end of the 5th week of experiment the samples were collected from Gingival-epithelial tissue in whole rats (pups) in the experiment group.
    Results
    This study indicated that experimental rats Gingival-epithelial tissue was found disrupted at various layers and due to the loss of collagen fibrils and the rates of apoptotic cells are increased in the test group (33±0/074) in compared with control group (12±0/044), (P 0/01).
    Conclusion
    These results suggest that EMF exposure may cause profound changes in the gingival tissue and decreasing in its integument layers. Therefore exposure to EMF may result in pathological changes that lead to dental and gingival disorders and diseases.
  • Mr. Miri, Mh. Hosseini, Gr. Sharifzadeh Page 39
    Background And Aim
    Musculoskeletal disorders (MSDs) are major parts of the occupational diseases in workplaces. In hairdressing because of repetitive motions, prolonged practice in stand postures, wrong working conditions there is the probability of musculoskeletal disorders occurrence. Protection from such diseases is dependent on assessment and improvement of job postures by using job analysis methods in ergonomics. This study was aimed to evaluate ergonomic conditions in hairdressing by rapid entire body assessment (REBA) in Birjand city and also to assess the relation between MSDs in different parts of the body and work conditions.
    Materials And Methods
    In a descriptive-analytical study ergonomic posture of 150 hairdressers was studied by using REBA method. The prevalence of MSDs was obtained by using Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ). The data were analyzed by independent t-test and chi-square tests with p≤0.05 as the limit of significance.
    Results
    39% of hairdressers were males and 61% females. The prevalence of disorders for different parts of the body was as follows: 21% for neck, 31% for shoulders, 6% for wrist, 54% for back and 69% for legs. There were significant correlations between disorders of wrist and legs with sex, leg disorder and work time, disorders of wrist and legs with REBA scores. (p≤0.05)
    Conclusion
    It is concluded that the work conditions need to be improved. In addition the level of hairdresser's education regarding biomechanical hazardous effects as well as correct work conditions should be increased.
  • Dr. Aa. Nasiripour, Mh. Mehrolhasani Page 45
    Background And Aim
    Organizational culture would be considered as an effective factor in organizational performance such as six sigma. So the purpose of this paper was to determine effective organization’s cultural factors on the implication of six sigma in teaching hospitals affiliated with Kerman University of Medical Sciences (KUMS). aterials and
    Methods
    This Study was done in the way of descriptive case study. The research society consisted of the employees of KUMS (N=1634). The sample size was 110 that were selected through a stratified random sampling. The data was collected via a self-report questionnaire. Data gathering Instrument was a questionnaire which had three parts (demographic information, organizational culture and six sigma). The five-point likert scale was used to score the questions. At the end, data was analyzed by multi-variable Regression test.
    Results
    The paper finds that the highest mean of organizational culture indexes in the hospitals were related to organizational identity (mean 3.43) and the lowest index (2.47) was related to differences and contradictions. To imply six sigma in the hospital, the highest mean was related to focus on patients (2.42) and the lowest (2.34) to improve their religious ability and failure tolerance. Robbie's organizational culture model as independent variable predict 69 percentage of variance in implementation of six sigma as dependent variable (p≤0.001,F(10,41)=9/238, R2=0.693)Management support (p=0/015,t=2/538, β=0/457) and risk taking (p=0/002,t=2/381, β=0/255) effected implementation of six sigma in the hospitals expensively.
    Conclusion
    It is argued that Robbie's organizational culture model more importantly affected on the implementation of six sigma especially support management and risk taking so researches suggest building productivity incubator in the hospitals.
  • Author(S): Dr. Mh. Ebrahimzadeh, Dr. A. Birjandinejad Page 54
    Background And Aim
    Ununited fracture of tibia complicated by infection is not only a complex surgical problem but also a chronic and debilitating condition for patient and time-consuming problem for physician. Although traditional management results with success at times, it seems with Ilizarove external ring fixator we could achieve excellent results.
    Materials And Methods
    From 1997 to 2004 these authors managed 84 patients with infected tibial nonunion in three teaching hospitals in Mashhad. There were 68 males and 16 females, with an average age of 26±8 years (17 to 55 years). The average time of follow-up was 3.5 years (range 3-9 year).
    Results
    In 81 (96.42%) patients we achieved union and eradication of infection. The average time in frame was 6.4 months. Three patients (3.42%) eventually underwent below knee amputation because of refractory and persistent infection or other problems. We faced pin tract infection and loosening in 18 patients for 41 pins. We had 10 patients (11.9%) with neuropraxia of the proneal never which improved simultaneously but no long standing neurologic deficit. Only one patient with false aneurysm of anterior tibial artery happened which underwent vascular surgery. The most common long standing morbidity following this treatment was foot and ankle stiffness and deformity especially in distal third cases.
    Conclusion
    The Ilizarove technique for complex infected nonunion of tibia has a high rate of success in achieving union and eradication of infection. It is the only way, which we can advice the patient to be treated successfully strongly and surely.
  • Author(S): F. Erfanian, T. Khadivzadeh Page 61
    Background And Aim
    Gynecologic exams are among the most difficult competencies that students must learn and therefore their competency is insufficient in this regard. This implied the need for applying the innovative training methods. In the recent two decades it is suggested that SBE is being used for teaching new skills. This study was conducted to determine and evaluate the effects of SBE and compare it with traditional training program on the midwifery students` skill in performing pelvic examination.
    Materials And Methods
    In this randomized controlled trial, 56 midwifery students were randomly allocated in two educational programs about pelvic examinations. One group received the traditional education and the other SBE. All the students attended in a simulation-based assessment before and after the workshops. At the end of the exam, students also reported their perceived ability and their learning experience.
    Results
    Both programs promoted student's skill and confidence, but SBE significantly resulted in better performance (p=.001). Students in SBE rated their perceived ability higher in compare with the traditional group (p=.002). Students reported that SBE led to better learning and faster recall of learned issues.
    Conclusion
    The results suggest that SBE is highly effective in enhancement of students’ skill and more confidence in pelvic examinations.
  • Hr. Behnam *, V. Moghadam Hoseini, Dr. A. Soltanifar Page 70
    Background And Aim
    Domestic violence especially from intimate partner is the most common type of violence against women that has many psychological, social and economic adverse effects. Domestic violence in pregnancy causes serious problems for the infant and mother. Considering the importance of this matter, the present study investigated the frequency and intensity of intimate partner violence against pregnant women.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, two hundred and ninety inpatient mothers in post-delivery sections in educational hospitals were assessed using Iranian version of “Conflict Tactics Scale (CTS2)” after establishing the validity and reliability of this scale.
    Results
    92.4%, 6.9% and 0.7% of women experienced very mild, mild and moderate intimate partner violence during their pregnancy. Verbal violence was rated as 40.9% and 0.7%, emotional violence as 81.1% and 1.7%, physical violence as 93.1% and 0.3% and sexual violence as 95.2% and 0.3%, as very mild and severe, respectively. Findings showed that there was a significant correlation between the violence against pregnant women and their neonates’ low birth weight. There was not a significant relationship between education of men and violence against their wives (P=0.614(.
    Conclusion
    This research shows that many pregnant women experience the very mild forms of violence. The rate of neonates’ low birth weight has a significant relationship with the intimate partner’s violence against Iranian pregnant women. These findings showed the importance of this problem and the necessity of considering preventive strategies for that.